Home >> Case Studies >> Listed Buildings >> Listed Family House Transformation, Hampshire

Twin Orangeries & Oak Garden Room for Thatched Family Home

This multi-phase project for this Grade II listed thatched family home in Hampshire has helped to transform this charming house and garden into a luxurious living space, packed full of features for today’s modern lifestyle.

Over several contracts, our customer chose David Salisbury to design and install effectively 3 different extensions: two orangeries and an oak garden room. We will take a look at each of these structures in turn.

Orangery for rear of property to extend kitchen

The first phase involved the design of a substantial orangery measuring just under 7.5m across by approximately 3m deep, extending across the main portion of the rear of this cottage.

This created a light-filled open place living space off the existing kitchen, designed to accommodate a large dining area. Whilst the French doors and extensive roof lantern are perhaps the central exterior design features, the basement spiral wine cellar is the most eye-catching design highlight from an interior perspective.

The overall design scheme needed to consider the removal of a couple of existing windows, one of which was a bay window, along with interior access to the utility room and connection to the new oak garden room. The complexity of this design and associated engineering required underline the benefits of choosing an award-winning manufacturer like David Salisbury.

The bespoke timber joinery is finished in the sympathetic shade of Pebble White, from our own unique colour palette.

Oak Garden Room

The separate oak garden room was designed, manufactured and installed in parallel with the main orangery. An interesting design, with a fully tiled roof to complement the rear gables of the original building, it was rounded off with oak weather boarding to complete the look.

Although connected with access to the orangery, this oak framed structure appears like a freestanding building. Combining the practicality of a utility room with a boot room, along with plenty of space for the family dogs, this design is the perfect marriage of form and function.

Re-thinking the existing orangery

Finally, a smaller legacy orangery needed updating, the result of a previous extension, in order to complement the look of the larger new orangery.

A new roof lantern and replacement joinery sides were designed and installed a couple of years after the initial projects. Utilising the same Pebble White paint finish and same design features, this original orangery link has now been updated to create a join-up look across the rear of the main part of the home.  

As with every listed building project, the key was to ensure the design was sympathetic to the original building. David Salisbury handled all of the planning permission and listed building consents, with a detailed Heritage Statement, written by our designer Nigel Blake, a key consideration.

With every element of this project now complete, the rear of this property has been truly transformed – with a significantly increased footprint, stylish additional living space and views of the beautifully tended gardens.

 

Read More

OrangeriesGarden RoomsAward-winning - ConservatoryRequest Brochure

Nigel Blake - David Salisbury Designer

Listed Family House Transformation, Hampshire

Designed by:Nigel Blake

A spiral wine cellar was added in between kitchen & orangery