Home >> Case Studies >> Kitchen Extensions >> Orangery Kitchen Extension, East Sussex

Orangery Including Kitchen Extension

This painted Orangery is another good example of a project that has really transformed our client’s lifestyle.
The owners of this beautiful Sussex farmhouse wanted to add a kitchen extension on the side of the house to increase the family living space and take advantage of the views across the countryside, as well as their patio and beautiful garden.
One of our most experienced sales designers, Nigel Blake, was on hand to provide expert advice from the initial complimentary design consultation, through to the design being finalised, ready for manufacturing
This traditional orangery included a number of specific design requirements that Nigel had to work around.  The great thing with choosing a business with over 30 years of designing and manufacturing award-winning orangeries and conservatories, is that whilst no two projects are ever the same, our industry leading team will have successfully overcome similar hurdles in the past.
As Nigel describes it, “the first floor overhangs the rear of the house to form a gallery supported by oak posts, and the challenge was to join the orangery to this in such a way that it became part of the house and didn't look like an add-on. Our solution was to create a window looking along the gallery and to maintain the same window height around the whole structure.”

“The orangery is set into the landscape so that at the rear of the house the patio is at window sill level with steps leading down to the opening doors on the side. A new opening was formed underneath a redundant chimney so that the orangery forms an open plan kitchen extension. Unusually, a Victorian style clothes dryer was installed in the ridge of the lantern,” Nigel commented.
The orangery was then completed with a bespoke blinds installation from Grants Blinds, sourced through David Salisbury.  The tailor made French Pinoleum blinds were custom painted in the same Eagle Sight finish from David Salisbury as that of the orangery. 
Whilst the styling of the orangery was kept deliberately simple, the result is a very attractive room which is integral to the kitchen and much used by the family.

Orangery Kitchen Extension, East Sussex

was designed by: Nigel Blake

Simple design has transformed client's lifestyle