Home >> Case Studies >> Orangeries >> Orangery for Living & Dining, Devon

Orangery for both living and dining

This double orangery extension in the midst of the beautiful rolling Devon countryside provided plenty of space for both living and dining – the best of both worlds.

Effectively two orangery structures were expertly designed and joined together by David Salisbury’s most experienced sales designer, Simon Martin, each with their own signature dual roof lanterns, to allow in plenty of natural light.  Combined with the windows all around, the result is a lovely light and open plan space to enjoy, whatever the occasion or time of year, with stunning panoramic views.

A set of French doors within each aspect of the orangery provide convenient access to the terrace and garden – a key feature of this type of building, whether a conservatory, oak garden room or, in this case, a painted timber orangery.    

The right hand side of the extension, as you look from the exterior, provides abundant space for the customer’s substantially sized solid wood dining table and chairs – the ideal spot for a light breakfast or more formal evening meal: whatever you prefer.

A particular favourite item is the large telescope, which not only adds to the style of the interior, but is also obviously good for taking in the views of the countryside, local wildlife or even a bit of stargazing by night.

The other side of the interior of the orangery has space for a relaxing sofa and armchair.  With fabrics chosen in a contemporary palette of greys and blues, along with the stone floor tiles, the interior well complements the painted exterior of the orangery – which was finished in ‘Mudflats,’ from David Salisbury’s own unique colour collection.

So if an orangery extension can provide the best of both worlds, all year round, we are confident this will soon become your favourite room at home – after all, this is what customers are usually kind enough to tell us!

Orangery for Living & Dining, Devon

was designed by: Simon Martin

Painted in ‘Mudflats,’ from our own unique colour palette